Εμφυτεύματα

Η απώλεια δοντιών συνιστά μια μερική αναπηρία. Ανάλογα με την έκτασή της, δηλαδή τον αριθμό των απωλεσθέντων δοντιών, η ζωή του ασθενούς μπορεί να επιβαρυνθεί από ελάχιστα (απώλεια ενός δοντιού) έως δραματικά (ολοκληρωτική καταστροφή του οδοντικού φραγμού και της φατνιακής ακρολοφίας).

Στα συμβατικά μέσα που διαθέτει η Οδοντιατρική για την αποκατάσταση της αναπηρίας αυτής (γέφυρες, μερικές και ολικές οδοντοστοιχείες), από το 1965 εισήχθη στην κλινική πράξη η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων. Πρόκειται για τεχνητά μέλη, που μιμούνται το φυσικό δόντι. Αποτελούνται από ένα ανάλογο της ρίζας του δοντιού, που εισάγεται στο φατνιακό οστό και γίνεται ένα μαζί του, μετά την πάροδο του χρόνου που απαιτείται για την οστεοενσωμάτωση. Σ’ αυτό προσαρμόζεται το ανάλογο της μύλης του δοντιού (του τμήματος που φαίνεται μέσα στο στόμα), και από πάνω επικολλάται ή βιδώνεται η προσθετική εργασία, ώστε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του οδοντικού φραγμού.

Η εξέλιξη στον τομέα των εμφυτευμάτων είναι ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τεχνικές και τα υλικά βελτιώνονται και απλοποιούνται διαρκώς. Παράλληλα παρέχονται δυνατότητες για την άμεση αποκατάσταση της αναπηρίας, σε περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό (άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων). Η όλη διαδικασία καθίσταται πλέον πολύ πιο εύκολη και καλύτερα διαχειρίσιμη από τον ασθενή.

Τα 25 χρόνια που το ιατρείο μας χρησιμοποιεί τα οδοντικά εμφυτεύματα για την αποκατάσταση της οδοντικής αναπηρίας, τόσο στη χειρουργική όσο και στην προσθετική κλινική πράξη, συνιστούν ενα πολύτιμο εφόδιο εμπειρίας, προς όφελος της άνεσης και της ασφάλειας του ασθενούς.

Μικρή Χειρουργική Στόματος

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που η ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτεί εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές για τη διευθέτηση των μαλακών και σκληρών ιστών της στοματικής κοιλότητας. Τέτοιες είναι οι ακόλουθες:

Εξαγωγή εγκλείστων δοντιών
Στο οδοντιατρείο πραγματοποιούνται όλες οι χειρουργικές πράξεις για την εξαγωγή εγκλείστων, ημιεγκλείστων και συνγομφωμένων σωφρονιστήρων ή άλλων δοντιών.

Ακρορριζεκτομή
Η αφαίρεση περιακρορριζικών κύστεων σε ενδοδοντικώς θεραπευμένα δόντια είναι μια χειρουργική πράξη που κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία για τη διατήρηση ενός δοντιού στο φραγμό.

Ακρωτηριασμός – Διχοτόμηση δοντιού
Σε περιπτώσεις εκτεταμένης καταστροφής και μεσορρικών περιοδοντικών βλαβών, σε γομφίους της κάτω γνάθου, μπορεί να αποφασιστεί η εξαγωγή της μιας από τις δύο ρίζες και η χρησιμοποίηση της εναπομείνουσας για μελλοντική προσθετική αποκατάσταση.

Αφαίρεση χαλινού
Όταν ο χαλινός παρεμποδίζει τον συμπλησιασμό των άνω κεντρικών τομέων και δυσχεραίνει την ορθοδοντική θεραπεία, χρειάζεται να αφαιρεθεί χειρουργικά. Σε άλλες περιπτώσεις ο χαλινός, κυρίως στην κάτω γνάθο, επιβαρύνει το περιοδόντιο των κάτω τομέων, και πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθεί η απώλεια των δοντιών.

Αισθητική οδοντιατρική

Η Αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αποκατάσταση του υγιούς και όμορφου χαμόγελου του ασθενούς.

Το χαμόγελο συνιστά θεμελιώδη λίθο του ανθρώπινου προσώπου, που μεταβάλλεται ανάλογα με τα μηνύματα που μεταφέρει και τη διάθεση που εκφράζει. Καθώς η επικοινωνία προωθείται πρωτίστως μέσω του στοματικού λόγου, το χαμόγελο επιβάλλεται στην εικόνα του προσώπου, τόσο στη δυναμική του μορφή (επικοινωνία) όσο και στη στατική του (φωτογραφία). Όταν εκπέμπει υγεία, ζωντάνια και σφριγηλότητα, επιδρά καταλυτικά στις διαπροσωπικές σχέσεις και αναβαθμίζει τη θέση του προσώπου.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται πολλές τεχνικές που αφορούν σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής με πιο εξειδικευμένες τις ακόλουθες:

Λεύκανση
Η λεύκανση του οδοντικού φραγμού αποτελεί πάντα το πρώτο βήμα. Το λευκό παραπέμπει, στη νεότητα, την αγνότητα και την καθαρότητα.

Όψεις Συνθέτων Ρητινών
Χρησιμοποιώντας ειδικές σύνθετες ρητίνες είναι δυνατή η αποκατάσταση του σχήματος κυρίως, δοντιών που έχουν υποστεί φθορές.

Όψεις Πορσελάνης
Η αποκατάσταση του σχήματος γίνεται ακόμη καλύτερα με όψεις πορσελάνης που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο

Ολοκεραμικές Στεφάνες
Όταν η καταστροφή της οδοντικής ουσίας είναι εκτεταμένη και χρειάζεται αλλαγή και του χρώματος του δοντιού, τότε προτιμώνται οι στεφάνες, που λόγω μεγαλύτερου πάχους αποδίδουν καλύτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα

Ουλοπλαστική – Οστεοπλαστική
Το χαμόγελο δεν αφορά μόνο τα δόντια. Εξίσου σημαντικοί είναι οι μαλακοί ιστοί (ούλα), μαζί με τους σκληρούς που τους υποστηρίζουν. Σε περιπτώσεις που φαίνονται εκσεσημασμένα στο χαμόγελο, ή που έχουν υποστεί βλάβες που πρέπει να αποκατασταθούν, χρησιμοποιούνται ειδικές χειρουργικές τεχνικές τροποίησής τους, προκειμένου να καταλάβουν τον επιθυμητό χώρο και να εναρμονιστούν με τον οδοντικό φραγμό.

Περιοδοντολογία

Οι βλάβες των περιοδοντικών ιστών, που στηρίζουν τα δόντια μέσα στο φατνιακό οστό των γνάθων, είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για τη στοματική υγεία αλλά και για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνεχώς εμφανίζονται μελέτες που καταδεικνύουν τη συσχέτιση των μικροβίων των περιοδοντικών βλαβών με καρδιαγγειακές παθήσεις, με νόσους των πνευμόνων, με απορρύθμιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, με επιπλοκές στην κύηση αλλά και με τη νεφρική νόσο.

Οι περιοδοντικές νόσοι απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι συντηρητικές και χειρουργικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης. Ακολουθούν πιο εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης των οστικών βλαβών με τη χρήση μεμβρανών και μοσχευμάτων, όπου αυτό είναι δυνατό. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της υγείας του οργανισμού.

Ενδοδοντία

Η ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία ενός δοντιού συνήθως είναι η πιο δυσάρεστη εμπειρία για έναν  ασθενή. Ο οξύς πόνος και το πιθανό οίδημα αποτελούν συμπτώματα που μένουν χαραγμένα στη μνήμη του. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής, η αποκατάσταση της υγείας των περιοδοντικών ιστών και η διατήρηση του δοντιού στον οδοντικό φραγμό αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο της ενδοδοντικής θεραπείας.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται στο ιατρείο μας τόσο οι παραδοσιακές τεχνικές όσο και οι πλέον σύγχρονες. Η εμπειρία του παρελθόντος αξιοποιείται και συνδυάζεται με τους πλέον σύγχρονους εντοπιστές ακρορριζίου, την υψηλής ποιότητας ψηφιακή ακτινογραφία πλακών φωσφώρου και τα κοπτικά εργαλεία τελευταίας γενιάς. Ο σεβασμός της ακεραιότητας και της δομικής συνοχής της οδοντικής ουσίας είναι αποτέλεσμα της χρήσης των παραπάνω μέσων. Με τη βοήθειά τους καθαρίζονται αποτελεσματικά όλα τα οργανικά και ανόργανα υπολείμματα από τους ριζικούς σωλήνες, χωρίς να καταστρέφεται  εκτεταμένα η οδοντίνη των ριζών. Η τρισδιάστατη μορφολογία δεν είναι πλέον εμπόδιο για τον αποτελεσματικό χημικο-μηχανικό καθαρισμό των ριζικών σωλήνων, που είναι προαπαιτούμενος σε κάθε επιτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία.

Τα σύγχρονα πρωτόκολλα καθαρισμού και έμφραξης των ριζικών σωλήνων εξασφαλίζουν μια όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη ενδοδοντική θεραπεία. Ο σεβασμός και η πιστή εφαρμογή τους συνιστούν μια αναμφίβολη πρόκληση για τον οδοντίατρο, με μοναδικό στόχο την άνεση και την ασφάλεια του ασθενή.

Προσθετική

Η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του οδοντικού φραγμού σε περιπτώσεις μερικής ή/και ολικής νωδότητας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Η αντιμετώπισή του συχνά απαιτεί συνδυασμό πράξεων και τεχνικών. Η απόφαση για τη χρήση ακίνητων μέσων (γεφυρών) ή κινητών (μερικών ή ολικών οδοντοστοιχειών), στηριζόμενων είτε σε φυσικά δόντια είτε σε εμφυτεύματα, παίρνεται από κοινού από τον οδοντίατρο και τον ασθενή συνεκτιμώντας παραμέτρους όπως ο χρόνος, το μέγεθος και η βαρύτητα-πολυπλοκότητα των οδοντιατρικών πράξεων, καθώς επίσης και το κόστος της θεραπείας.

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να αποκαταστήσουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τις φθορές του οδοντικού φραγμού. Η επιλογή των καταλληλότερων τεχνικών και υλικών, που αρμόζουν στην ιδιοσύσταση κάθε ασθενή, στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της προσωπικής και κοινωνικής του ζωής, είναι το καθοριστικότερο στάδιο στην ολοκλήρωση του σχεδίου θεραπείας.

Οδοντική Χειρουργική

Με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων η ανίχνευση και διάγνωση των τερηδονικών βλαβών των δοντιών μπορεί να γίνει σε αρκετά πρώιμα στάδια. Η πρόληψη της εξάπλωσής τους, ή/και η θεραπεία τους προλαμβάνει την εκτεταμένη καταστροφή της οδοντικής ουσίας και την προσβολή του μυλικού θαλάμου, που θα οδηγούσε σε ενδοδοντική θεραπεία.

Οι ρητίνες και οι συγκολλητικοί παράγοντες τελευταίας γενιάς εξασφαλίζουν την ερμητική πλήρωση – έμφραξη των κοιλοτήτων. Οι αποκαταστάσεις μπορούν πλέον να είναι λειτουργικά άψογες, χωρίς να θυσιάζεται η αισθητική τους στο βωμό της μακροβιότητας. Επιπλέον, σύνθετες και εκτεταμμένες αποκαταστάσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με ικανοποιητική ασφάλεια.

Στις περιπτώσεις όμως που η έμφραξη δεν μπορεί να γίνει σε πρώτο χρόνο στο ιατρείο, υπάρχει η δυνατότητα για έμμεσες αποκαταστάσεις. Ένθετα και επένθετα κατασκευάζονται είτε από ρητίνες είτε από κεραμικά υλικά στο εργαστήριο και συγκολλώνται σε δεύτερο χρόνο στο δόντι. Έτσι προφυλάσσεται η οδοντική ουσία και αποφεύγεται η εκτεταμένη καταστροφή της για την κατασκευή στεφανών.

Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική αποτελεί εξειδίκευση της οδοντιατρικής και προϋποθέτει την ολοκλήρωση ορισμένου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών.

Υπάρχουν, όμως, απλές περιπτώσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του γενικού οδοντίατρου, όπως η διατήρηση χώρου σε νεογιλούς φραγμούς κατόπιν πρόωρων εξαγωγών, η διάνοιξη των γνάθων με τη χρήση εξελίκτρων και η επαναφορά σε σύγκλειση μεμονωμένων δοντιών που έχουν ανατείλει σε σταυροειδή σύγκλειση.

Επιπλέον υπάρχουν και οι σύγχρονες τεχνικές ορθοδοντικής, στις οποίες χρησιμοποιούνται ειδικοί διαφανείς – αόρατοι νάρθηκες. Μετά την αποτύπωση των οδοντικών φραγμών, το περιστατικό αναλύεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με βάση τις επιθυμητές παραμέτρους και καταστρώνεται το σχέδιο θεραπείας. Κατασκευάζονται με τη μέθοδο του 3D printing όλοι οι νάρθηκες που απαιτούνται μέχρι την περάτωση της θεραπείας και παραδίδονται στον ασθενή. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης άνεσης για τον ασθενή, αλλά το εύρος της είναι πιο περιορισμένο από την κλασσική ορθοδοντική θεραπεία.